stevie

Tato bylina s českým názvem stévie sladká (stevia rebaudiana)je také velmi dobře známá pod označením „sladká nebo cukrová tráva“. S trávou ani travinami jako takovými ovšem nemá nic společného. Jedná se o trvalku, která běžně dosahuje výšky až 80cm. Charakteristické jsou její lístky, které svým uspořádáním rostou protistojně. Celá rostlina je v mládí jemně ochlupená světlými chloupky. V období květu není tato bylina nijak nápadná.

Květe malými a nevýraznými bílými květy. Stévie čítá celkem okolo 200 druhů. Ne všechny druhy mají ovšem takové chuťové a léčivé účinky. Statisticky je největším spotřebitelem na světě Japonsko, které stévií dokáže nahradit více než 50% celkové spotřeby cukru a dokonce i více než 90% spotřeby umělých sladidel. Pěstuje se především na území Jižní Ameriky, oblasti Tichého oceánu a Mexiku. Díky ne příliš teplému klimatu není pěstování stévie v Evropě tolik rozšířené.

Historie využití stevie

První zmínky o stévii a jejich účincích jsou zaznamenány z oblasti Paragauye od místních Indiánů. Ti ji využívali jako léčivou bylinu a také jako přírodní sladidlo. Výzkumy také potvrdily, že na rozdíl od ostatních indiánských kmenů netrpěli indiáni z oblasti Paraguaye kazivostí zubů.

Pěstování stévie

Základem pro pěstování této byliny je kvalitní zemina-substrát, který musí být velmi bohatý na humus. Jelikož je stévie opravdu náročná na teplo (ideální teplota by měla být okolo 25oC), daří se jí především ve skleníku, kde se bohatě větví a má největší přírůstky. Pokud ovšem tuto možnost nemáme, můžeme ji vysadit na teplý slunný záhon. Stévie zastavuje svůj růst při teplotě již okolo 10 oC. Pokud teplota klesne pod 5 oC, rostlina hyne. Je proto zapotřebí ji uchránit před prvními podzimními mrazíky. Velmi dobře snáší přezimování, kdy je nutné udržovat teplotu nejlépe okolo 14 oC. Při přezimování dbejte kromě teploty i o substrát, který v žádném případě nesmí proschnout. Stévii lze kromě koupené rostlinky vypěstovat i ze semena. Semena začínáme vysazovat v období února či března. Je nutné udržovat teplotu ve skleníku okolo 20 oC. Na záhon vysazujeme malé rostlinky až ke konci května, kdy jí nehrozí žádné přízemní mrazy.

Léčivé účinky a využití stévie

Díky své sladké chuti, kterou tato „cukrová tráva“ má, používáme její lístky jako přírodní nekalorické sladidlo. Díky tomu také stévie působí na produkci hormonu inzulinu a pomáhá tak snížit hrozbu cukrovky. Velmi význačně také snižuje pálení žáhy a podporuje procesy v trávicí soustavě. Díky prokázaným antibakteriálním účinkům ji lze také velmi dobře využít jako prevenci proti kazivosti zubů a desinfekci ústní dutiny. Žvýkání lístků stévie je díky její chuti velmi příjemné. Ve formě koncentrátu lze stévii aplikovat i na kožní defekty či zranění, které velmi rychle zklidní a podpoří jejich hojení. Extrakt ze stévie je plnohodnotnou náhradou řepného cukru – 0,1ml nahradí 1 kostku řepného cukru. Vnitřní užití stévie je nejčastější v podobě čaje. Při jeho přípravě je nutné rozdrcené lístky ponořit do vody, která předtím přešla varem. Nikoliv do vroucí vody.

Sběr, sušení a zpracování stevie

Ideální je stříhat stévii v období květu, jelikož právě v této době má největší podíl steviosidu a je tedy nejsladší. Zastřihujeme stonky o délce 10-12 cm. Rostlina na stříhání velmi dobře reaguje a stále více se větví. Lístky potom můžeme uchovat několika způsoby-zamrazit nebo usušit. Sušení by mělo probíhat pomalu a na stinném místě. Při sušení na přímém slunci by listy zhnědly a ztratily by podíl důležitých látek.

Látkové složení listů stévie

  • Diterpeny
  • Triterpeny
  • Betakaroten
  • Stigmasterol
  • Tanín
  • Rostlinné oleje
  • Bílkoviny
  • Riboflavín
  • Rutín
  • Vitamíny A, C
  • Vápník
  • Draslík
  • Sodík
  • Fosfor
  • Železo
  • Mangan
  • Měď

Stévie v gastronomii

Stévii lze použít jako přísadu snad do všech klasických receptů. Mezi kuchaři jsou velmi oblíbené již hotové stéviové cukry. Pro dobré zapracování do těsta je vhodné použít i tekutou podobu extraktu stévie. Především ve sladkých jídlech by měl její podíl narůstat, abychom nepřijímali velké množství cukrů. Pro zdravou výživu je stévie opravdu revoluční a lze na trhu nalézt opravdu velké množství produktů, které nám umožní „mlsat“ zdravě.

 

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele Alena
Alena odpvěděl/a: #2
Tak jsem jí také vyzkoušela a jeto opravdu báječná bylinka ta stevie:)
Avatar uživatele Rex
Rex odpvěděl/a: #3
Právě zkoušíme s ženou doma stevii pěstovat, tak doufám, že se nám podaří:)
Avatar uživatele kvesla
kvesla odpvěděl/a: #4
To je zaujímavé. Musím to vyskúšať.
Avatar uživatele kvesla
kvesla odpvěděl/a: #5
Ešte by som sa chcela opýtať, či jej použitie nezmení výrazne chuť jedla?
Avatar uživatele Dorothea
Dorothea odpvěděl/a: #6
No ta její chuť je trošku divná, není to jak cukr. Je taková trošku nahořklá. Dávám si ji třeba i do čaje a není to ono. Použila jsem ji i párkrát na pečení a do pudinku a chutnalo to trochu jinak. Ale tak asi záleží na každém člověku,kamarádka si jejích chuť ndokáže vynachválit.
Avatar uživatele manufaktura
manufaktura odpvěděl/a: #7
O stévii už jsem slyšela asi před rokem, ale zatím se mi ji nepodařilo sehnat. Chtěla jsem zkusit její sladkost, která je prý daleko větší, než jakou známe z bílého cukru. A taky mě láká, že nemá kalorie a navíc je ještě zdravá, už se na ni těším.
Avatar uživatele Schwabka
Schwabka odpvěděl/a: #8
Zajímavý článek. Ne že bych o stévii nikdy před tím neslyšela, ale nebylo to tak do detailů. Možná si ji koupím a vyzkouším. I když kdo ví za pár let s čím se přijde, když by se jí konzumovalo moc, třeba by se našly i negativa. Asi všeho s mírou, pestrá strava je základ :)
Avatar uživatele manufaktura
manufaktura odpvěděl/a: #9
To Japonsko je před námi opravdu hodně dopředu, je neuvěřitelné, že stévie dokáže v Japonsku nahradit až padesát procent spotřeby cukru a devadesát procent umělých sladidel. Z nich bychom si měli vzít příklad, protože zvlášť umělá sladidla jsou nezdravá a o bílém cukru se dá říct něco podobného.
Avatar uživatele Schwabka
Schwabka odpvěděl/a: #10
Umělá sladidla.. jee to je něco odporného a odporně nezdravého. Tedy až na jeho přítomnost v cole light, to je vyjímka :D Ten cukr je aspoň přírodní, tak co proti němu všichni mají? :D Ale vyřešit to poměrem 50:50, bílý cukr:stévie - to by bylo asi dobré.