Když se řekne luštěniny, většina lidí ohrne nos a okamžitě si představí nafouklé břicho a problémy s plynatostí. Další nepříjemnou vzpomínkou jsou nevábně vyhlížející hromady vařené čočky nebo hrachové kaše vykydnuté na talíř ve školní jídelně. A přiznejme si upřímně – kdo z nás na tato jídla, která často neměla žádnou chuť a o vůni se už vůbec nedá mluvit, vzpomíná s láskou?

Luštěniny tak spousta lidí vyřazuje z jídelníčku. A to nejen kvůli představě zažívacích potíží nebo vzpomínek na nedobrá školní jídla, ale i kvůli tomu, že si s přípravou luštěnin neumí správně poradit.

Přitom luštěniny mohou našemu tělu nabídnout tolik potřebných látek a složek, že bychom je určitě neměli vědomě vynechávat z našeho jídelníčku. Co kdybychom si teď řekli, proč je dobré luštěniny jíst a vyjmenovali si důvody, pro které se jich konečně přestanete bát?

Luštěniny jsou cenným zdrojem důležitých živin

Jak jsme se již zmínili o pár řádků výše: luštěniny jsou pro nás cenným zdrojem. Obsahují velké množství bílkovin, které jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné. Nechybí jim ani hodně vlákniny, kterou rovněž nelze opomíjet, najdeme v nich minerální látky v podobě vápníku, fosforu, draslíku a samozřejmě i vitamíny skupiny B.

Tak co říkáte? Když se na to ještě jednou pořádně podíváte, zjistíte, že vynechávat luštěniny z jídelníčku, je chyba. A škodíte tím jen sami sobě.

Jaké luštěniny jíst pravidelně?

Velmi častým nešvarem, který se luštěnin týká, je nevědomost. Spousta lidí si totiž vybaví fazole, čočku a hrách. A tím to pro ně končí. Přitom luštěnin je hned několik druhů a dokonce i samotné fazole nebo čočka nejsou jen jednoho druhu – je jich vícero. To vám dává příležitost zpestřit váš jídelníček, pohrát si s přípravou a s pomocí luštěnin vykouzlit celou řadu chutných pokrmů.

Na závěr dnešního článku se ještě společně podíváme, na tři nejznámější luštěniny, které byste měli jíst pravidelně. Zmíníme jejich pozitivní dopad na zdraví i způsob přípravy.

Čočka

Začněme třeba čočkou. K dostání je čočka červená, zelená, hnědá a žlutá – což jste možná ani nevěděli, že? Kromě červené čočky je dobré ostatní druhy před vařením máčet ve vodě. Největší předností čočky je vysoký obsah železa, obsahuje nejvíce železa ze všech druhů luštěnin. Dokáže zmírnit projevy stresu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Fazole

Druhé v pořadí zmíníme fazole. Těch je dokonce  mnoho druhů: mungo, adzuki, bílé, purpurové, barevné, černé, černé oko, červené, pinto, borlotti a navy. Fazole se musí tepelně upravovat a minimálně 6 hodin před úpravou máčet. Jsou velice prospěšné pro srdce, snižují vysoký krevní tlak a podporují správný krevní oběh. Vašemu tělu dodají velké množství vápníku, draslíku a ženy ocení vysoký obsah kyseliny listové.

Hrách

Posledním druhem luštěnin, o kterém si něco řekneme, je hrách. Nejznámější je hrách zelený a žlutý. Jeho předností je vysoký obsah draslíku a fosforu, stejně tak i vitamínu B1 a kyseliny listové – opět vhodné především pro ženy. Hrách je známý tím, že dokáže zmírňovat projevy stresu i napětí a napomáhá se proti zažívacím potížím.

Musíte být přihlášení