V dobách, kdy medicína neměla takové poznatky jako v současnosti, lékaři mnohem více spoléhali na účinky bylinek. Postupem doby však tradiční přírodní postupy začaly ustupovat a bylinky lidé používali už pouze při přípravě jídel v kuchyni. Západní medicína není všemocná a nedokáže vysvětlit vše, proto se mnozí laici, ale i profesionální lékaři začali opět obracet k přírodním produktům. Vždyť sami určitě při nachlazení kromě léků užíváte rovněž různé bylinkové čaje a kapky.

Číst dál: Vyzkoušejte kouzelné účinky kotvičníku

Levandule (Lavandula angustifolia) je běžně rostoucí rostlina oblíbená pro svou vůni. Tato rostlina vyžadující snadnou péči má ráda teplé, suché podmínky, takže je vhodná pro použití v různých krajinných podmínkách a je vynikající kandidát pro oblasti náchylné k suchu. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o péči o levanduli.

Číst dál: Levandule

Stres, deprese, úzkost, neklid je daň, kterou platíme za současný způsob života… Úlevu od těchto potíží nám mohou přinést některé bylinky. Stres patří mezi nejčastěji používaná slova i mezi nejčastější problémy, kterým musíme čelit. Nadbytek stresu s sebou přináší napětí, úzkost, deprese, které obvykle řešíme pomocí různých léků. Než si půjdete pro psychofarmaka, vyzkoušejte bylinky, které vám pomohou zvládnout tyto nepříjemné stavy bez vedlejších účinků. Podívejme se na 5 nejlepších bylinek pro naše nervy.

Číst dál: 5 BYLINEK PRO VAŠE NERVY

Kopřivy, kopřivy a zase kopřivy. V létě se nám zdá, že těchto rostlin stále přibývá a nedá se jí zbavit. Spousta lidí v této bylině vidí jen obtěžující plevel, jenž je vadou na kráse našich zahrádek. Mnozí z nás se bojí na ni jen sáhnout, a to hlavně kvůli jejímu nepříjemnému žahnutí. Na druhou stranu tuto rostlinu můžeme vnímat i jako léčivku.

Číst dál: Kopřiva pro naše zdraví

Obyvatelé České republiky se v poslední době vyskytují na stále vyšších místech v žebříčku obezity. Nadbytečné kilogramy trápí stále větší množství lidí a mnoho z nich se se svou váhou také snaží něco udělat. Kromě klasických dietních opatření a cvičebních metod vám mohou v boji proti kilogramům navíc pomoct také vhodně zvolené potraviny a nápoje, které přijímáte.

Číst dál: JAPONSKÝ ZELENÝ ČAJ MATCHA A HUBNUTÍ

Listy blahovičníku, eucalyptu, o tom bude dnešní článek. Nejsou jen pochoutkou pro koaly, ale především eukalypt obsažený v listech má výrazný vliv na lidské zdraví. Rostlina pochází z australských savan, ale můžeme ji pěstovat i u nás doma a buďte si jisti, že díky její vůni určitě nepřehlédnete, že se ve vašem pokoji vyskytuje. Ostatně to nepřehlédnou ani komáři či mouchy, které odpuzuje.

Číst dál: Eukalyptus

Jedno známé přísloví říká, že krása se ukrývá v maličkostech. Musíme dodat, že mnohdy i ta největší síla je ukrytá vtěch nejmenších věcech. Skvělým příkladem jsou malé plody, které se na první pohled tváří nenápadně a skromně. Ve skutečnosti v sobě schovávají mnohem více, nežli by si kterýkoli nás dokázal představit

O jakém ovoci je vlastně řeč? Dnešní článek patří drobným plodům: konkrétně tedy jahodám, malinám, černému rybízu a borůvkám. Tato čtveřice je ve skutečnosti mnohem zajímavější, než si mnozí z nás myslí. V tomto případě se hodí zmínit další známé rčení: nesuď knihu podle obalu!

Jsou malé a umí velké věci

Drobné ovoce v zastoupení jahod, borůvek, rybízu a malin je nejen skvělou součástí nejrůznějších moučníků, bublanin nebo buchet. Jsou to ideální kandidáti pro posílení našeho zdraví a my si společně v dnešním článku prozradíme, proč tomu tak je.

V čem jsou tyto malé plody, které sice všichni věrně známe, ale jen málokdo z nás skutečně ví, co všechno se v nich ukrývá, tolik výjimečné? V čem napomáhají našemu zdraví? Čím jsou dobré pro naše tělo? Dost už bylo otázek, pojďme hledat odpovědi!

Pozitivní účinky známé po staletí

U spousty věcí si můžeme s jistotou říci, že o nich věděli již naši předci a v případě drobných plodů tomu samozřejmě nemůže být jinak. Už několik staletí zpátky totiž byly známé jejich účinky a pozitivní vliv na naše zdraví. Naši předci jahod, borůvek, malin a rybízu využívali jako zdrojů přírodního léčitelství – a to nejen samotných plodů, ale i jejich listů!

Kupříkladu listy maliníku nahradily černý čaj, listy borůvek si dokázaly poradit s vysokou hladinou cukrů u diabetiků, sušené borůvky napomáhají ke zmírnění průjmu a malinová šťáva – teď nemáme na mysli malinovku, kterou si můžete koupit v obchodě, ale šťávu vymačkanou z malin – zase zmírňovala horečku.

Když vám chybí vitamíny

Už teď vám musí být více než jasné, že tyto na první pohled nenápadné plody jsou pro naše zdraví hotovým pokladem. A to jsme si ještě ani zdaleka neřekli všechno! Zmínit se musíme o vysokém obsahu vitamínů, kterými tato čtveřice ovoce disponuje.

Maliny, borůvky, jahody i rybíz obsahují vysoké množství vitamínu C, který je obecně doporučován pro zvýšení funkce imunitního systému. Dále obsahují i vitamíny B a K, nechybí kyselina listová, která je důležitá především pro ženy a beta-karoten.

Nedodají energii, ale chutnají skvěle!

A teď ruku na srdce: kdo by si s chutí nedal hrstičku červených jahod, nepochutnal si na malinách nebo si nenatrhal borůvky? Tak vidíte, jen málokdo by odolal.

Drobné plody chutnají skvěle a jsou tolik oblíbené dokonce i přes skutečnost, že co se týče energie, neřadí se mezi nejvydatnější zdroje. Spíše je tomu naopak. Energii vám sice nedodají, ale vašemu tělu dopřejí pořádnou dávku vitamínů, minerálů i zdravých tuků. A to rozhodně stojí za to!

Sezóna viróz je v plném proudu, kolegové kolem vás kašlou a vy jen čekáte, až nějaká nemoc skolí vás nebo vaše děti. A co kdybyste se letos pustili do opravdového boje s nemocí? Začněte posílením imunity. Pomůžou vám s tím houby, která tradiční čínská medicína využívá tisíce let.

Číst dál: Reishi a 3 další houby, které posilují imunitu. Jak?

Naše babičky měly v kredenci vždycky pytlík sušeného heřmánku. Zaháněly s ním žaludeční i duševní neduhy. Víte, na co ještě pomáhá? Můžete si i vy dnes nasbírat léčivý heřmánek pravý, nebo si ho dokonce vypěstovat? A opravdu léčí? Většině z vás tyto otázky asi přijdou zcela banální, ale skutečně o heřmánku víte úplně všechno?

Číst dál: Co jste o heřmánku lékařském nevěděli

V české kotlině si doposud neznámá obilovina amarant – neboli laskavec, taktéž zvaný sloní ucho - získává popularitu jako zdraví prospěšná obilovina, která je stále častěji zařazovaná do jídelníčků anebo je používaná jako doplněk stravy. Kde se vlastně sloní ucho vzalo?

Číst dál: Amarant - Laskavec

Milujete čaj, jenž je obarven na červeno a pyšní se specifickou chutí? Nejčastěji jsou tyto čaje ovocné, protože se tato rostlina s ovocem skvěle doplňuje. To však není vše, co vše se dá z této rostlinky vyrobit. Existuje spousta druhů této rostliny, jejichž kořeny lze najít v Indii, Číně, ale třeba i v Africe.

Ibišek je bylina, jež se pyšní svými léčivými účinky. Měli bychom však zmínit i to, že se jedná o výbornou pochutinu a potravinu. Většina z nás si tedy nejen ráda pochutná na čaji, želatině. Ibišek se dá zároveň použít i coby potravinářské barvivo, jež vašemu pokrmu dodá sytě červenou barvu.

Číst dál: Ibišek

Lněné semínko je možné získat z jedné z nejstarších kulturních plodin a tou je len. Tato rostlina je využívána už nejméně 6 tisíciletí a můžeme ji znát díky jejímu krásně modrému kvítku, který ji zdobí v době kvetení.

Číst dál: Lněné semínko

Může být nespočet důvodů, pro které se rozhodnete stát veganem.  Zatímco někdo dává přednost rostlinným zdrojům před živočišnými především pro lásku ke zvířatům, pro jiného je důvodem ke změně jeho zdravotní stav, další zase chce být pro naši zemi co možná nejmenší přítěží.

Číst dál: Čas na rostlinnou stravu

O důležitosti pitného režimu vás jistě nemusíme dlouze poučovat. Tato nutnost je nám do hlavy vtloukána již v útlém věku. Bohužel ne všichni na jeho dodržování dbají, podle statistik je patrné, že většina lidí má s doplňováním tekutin problémy a pijí méně, než by měli.

Číst dál: Bylinné čaje doplní tekutiny i zdraví

Mnoho lidí hledá v dnešní době cesty, jak změnit svůj jídelníček ve zdravější. Někoho k tomu přimějí zdravotní důvody, jiný chce změnou životního stylu získat více energie nebo docílit štíhlosti. Ať už vás k tomu vede cokoliv, existuje spousta potravin, které vám v jídelníčku rozhodně prospějí. Jednou z nich je pohanka. Dříve bývala potravou chudých, dnes se k ní s oblibou vracejí zastánci zdravé stravy. A není divu, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a ještě se dá výborně a chutně upravovat.

Číst dál: Pohanka

Když se vysloví jméno bodlákovité rostliny artyčoku, málokdo z nás si představí její chuť, ale téměř všichni víme, jak vypadá. Celá rostlina na nás nemusí působit dobře, avšak ve chvíli, kdy ji člověk ochutná, vše se rázem změní. Téměř každou kuchařku či kuchaře od jeho přípravy s největší pravděpodobností zrazuje zdánlivá obtížnost jeho přípravy.

Číst dál: Artyčok