Jedno známé přísloví říká, že krása se ukrývá v maličkostech. My k tomu musíme dodat, že mnohdy i ta největší síla je ukrytá v těch nejmenších věcech. Skvělým příkladem jsou malé plody, které se na první pohled tváří nenápadně a skromně. Ve skutečnosti v sobě schovávají mnohem více, nežli by si kterýkoli z nás dokázal představit.

Číst dál: Poklady ze zahrádky

Sezóna viróz je v plném proudu, kolegové kolem vás kašlou a vy jen čekáte, až nějaká nemoc skolí vás nebo vaše děti. A co kdybyste se letos pustili do opravdového boje s nemocí? Začněte posílením imunity. Pomůžou vám s tím houby, která tradiční čínská medicína využívá tisíce let.

Číst dál: Reishi a 3 další houby, které posilují imunitu. Jak?

Naše babičky měly v kredenci vždycky pytlík sušeného heřmánku. Zaháněly s ním žaludeční i duševní neduhy. Víte, na co ještě pomáhá? Můžete si i vy dnes nasbírat léčivý heřmánek pravý, nebo si ho dokonce vypěstovat? A opravdu léčí? Většině z vás tyto otázky asi přijdou zcela banální, ale skutečně o heřmánku víte úplně všechno?

Číst dál: Co jste o heřmánku lékařském nevěděli

V české kotlině si doposud neznámá obilovina amarant – neboli laskavec, taktéž zvaný sloní ucho - získává popularitu jako zdraví prospěšná obilovina, která je stále častěji zařazovaná do jídelníčků anebo je používaná jako doplněk stravy. Kde se vlastně sloní ucho vzalo?

Číst dál: Amarant - Laskavec

Milujete čaj, jenž je obarven na červeno a pyšní se specifickou chutí? Nejčastěji jsou tyto čaje ovocné, protože se tato rostlina s ovocem skvěle doplňuje. To však není vše, co vše se dá z této rostlinky vyrobit. Existuje spousta druhů této rostliny, jejichž kořeny lze najít v Indii, Číně, ale třeba i v Africe.

Ibišek je bylina, jež se pyšní svými léčivými účinky. Měli bychom však zmínit i to, že se jedná o výbornou pochutinu a potravinu. Většina z nás si tedy nejen ráda pochutná na čaji, želatině. Ibišek se dá zároveň použít i coby potravinářské barvivo, jež vašemu pokrmu dodá sytě červenou barvu.

Číst dál: Ibišek

Lněné semínko je možné získat z jedné z nejstarších kulturních plodin a tou je len. Tato rostlina je využívána už nejméně 6 tisíciletí a můžeme ji znát díky jejímu krásně modrému kvítku, který ji zdobí v době kvetení.

Číst dál: Lněné semínko

Může být nespočet důvodů, pro které se rozhodnete stát veganem.  Zatímco někdo dává přednost rostlinným zdrojům před živočišnými především pro lásku ke zvířatům, pro jiného je důvodem ke změně jeho zdravotní stav, další zase chce být pro naši zemi co možná nejmenší přítěží.

Číst dál: Čas na rostlinnou stravu

O důležitosti pitného režimu vás jistě nemusíme dlouze poučovat. Tato nutnost je nám do hlavy vtloukána již v útlém věku. Bohužel ne všichni na jeho dodržování dbají, podle statistik je patrné, že většina lidí má s doplňováním tekutin problémy a pijí méně, než by měli.

Číst dál: Bylinné čaje doplní tekutiny i zdraví

Mnoho lidí hledá v dnešní době cesty, jak změnit svůj jídelníček ve zdravější. Někoho k tomu přimějí zdravotní důvody, jiný chce změnou životního stylu získat více energie nebo docílit štíhlosti. Ať už vás k tomu vede cokoliv, existuje spousta potravin, které vám v jídelníčku rozhodně prospějí. Jednou z nich je pohanka. Dříve bývala potravou chudých, dnes se k ní s oblibou vracejí zastánci zdravé stravy. A není divu, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a ještě se dá výborně a chutně upravovat.

Číst dál: Pohanka

Když se vysloví jméno bodlákovité rostliny artyčoku, málokdo z nás si představí její chuť, ale téměř všichni víme, jak vypadá. Celá rostlina na nás nemusí působit dobře, avšak ve chvíli, kdy ji člověk ochutná, vše se rázem změní. Téměř každou kuchařku či kuchaře od jeho přípravy s největší pravděpodobností zrazuje zdánlivá obtížnost jeho přípravy.

Číst dál: Artyčok

Vyznáte se alespoň trochu v bylinách? Dokážete si vybavit konkrétní rostlinu, bude-li řeči o ostropestřci mariánském? Dá se užívat v různých podobách. Jedna z nich je trochu netradiční a možná vás překvapí. Jde o mouku z ostropestřce mariánského. Nebo už s ní máte zkušenosti?

Číst dál: Zkuste netradiční mouku z ostropestřce mariánského

Ano, je prokázano, že cibule snižuje hladinu cholesterolu, čití krev a poůsobí proti srdečním onemocněním. Také působí proti nespavosti a posiluje zažíbací systém díky vláknině.

Číst dál: Snižuje cibule cholesterol?

Běžný česnek zná snad úplně každý. V poslední době je však v kuchyních stále více skloňována jeho divoká varianta, česnek medvědí. I přesto, že jeho obliba roste, stále se o něm ví dosti málo. Kde ho najít? Jak a na co všechno se dá použít? Jaké jsou jeho vlastnosti? Na všechny tyto otázky vám zkusí odpovědět tento článek.

Číst dál: Medvědí česnek

Zima je v plném proudu a letos nás opravdu nešetří. Jestliže pociťujete její účinky v podobě jednoho nachlazení za druhým, vyzkoušejte některý z receptů vašich babiček. Horký čaj vás příjemně zahřeje, ale když správně zvolíte léčivé bylinky, přinese i úlevu od kašle, bolesti v krku a ucpaného nosu. Které léčivky zabírají na nachlazení?

Číst dál: Bylinné čaje proti nachlazení

Podle nedávné studie z Íránu mohou mít listy kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) a listy ořešáku (Juglans regia) potenciál v antidiabetické léčbě. Cukrovka postihuje více než 100 milionů lidí po celém světě. Tento stav onemocnění způsobuje, že hladina krevní glukózy (cukru) stoupá, protože lidé s diabetem buď nemají dostatek inzulínu, nebo nejsou schopni správně inzulín využívat.

Číst dál: Antidiabetický potenciál kopřivy a ořechového listí

Výzkumníci z Northeastern Ohio Univerzity vysoké školy medicíny a farmacie se podívali na rakovinu jater a na léky, přírodní i syntetické, které jí mohou zabránit a léčit ji. Literatura uvádí potřebu tohoto výzkumu.

Číst dál: Rostliny proti rakovině jater